4 pomembni koraki za zaščito vašega računalnika

Preprečimo prevaro preden se zgodi

varnost in zascita racunalnika

4 pomembni koraki za zaščito vašega računalnika


Zaščita

Vaš domači računalnik predstavlja privlačno tarčo za ljudi, ki vdirajo v tuje računalnike. To dejstvo postaja vedno bolj aktualno z večjo razširjenostjo širokopasovnega dostopa do interneta (recimo preko kabelskih omrežij ali z ADSL tehnologijo). Vdiralci lahko želijo priti do vašega sistema zaradi kraje podatkov, skrivanja svojih sledov ali uporabo vašega sistema za napade na druge sisteme na omrežju.

Vdiralci lahko uporabijo različne načine, da pridobijo dostop do vašega računalnika. Pošljejo vam lahko recimo elektronsko pošto, ki ima pripet virus ali trojanskega konja. Ko se ta naseli na vašem računalniku, omogoča vdiralcu neomejen dostop do vašega sistema. Vdiralec pa lahko tudi izkoristi določeno ranljivost operacijskega sistema ali programa, preko katere lahko podtakne v izvajanje svoj program.

Vsem vdiralcem ni treba lastnoročno razvijati orodij za vdiranje, saj jih je večina dostopna na internetu. Tako vdiralec dostikrat sploh ne razume metode vdora, a to nevarnosti ne zmanjša, temveč kvečjemu poveča, saj lahko vdirajo tudi tisti, ki sicer nimajo zadostnega strokovnega znanja, da bi lahko sami napisali ustrezna orodja.

Koraki pri zaščiti računalnika

1. KORAK: NAMESTITE POŽARNI ZID

Požarni zid (angl. firewall) prepreči dostop do storitev vašega računalnika, ki niso namenjene javni uporabi. Windows 7, Vista in XP takšno pregrado že vsebujejo, zato je ne izklapljajte (glej navodila na straneh Microsoft Slovenija). Za ostale verzije Windows operacijskega sistema pa je na voljo nekaj programov, ki so brezplačni za osebno uporabno:

ZoneAlarm Personal Firewall
Outpost Firewall
Sunbelt Kerio Personal Firewall

2. KORAK: POSODOBITE SVOJ INFORMACIJSKI SISTEM

Od takrat, ko ste operacijski sistem namestili na računalnik (oziroma od nakupa računalnika ali operacijskega sistema), je bilo odkrito veliko število varnostnih ranljivosti, za katere je proizvajalec medtem že izdal popravke. Z namestitvijo le-teh (tj. s posodobitvijo operacijskega sistema) zakrpate varnostne luknje in občutno zmanjšate možnost zlorabe. Za Microsoft Windows pojdite na Windows Update. Po možnosti aktivirajte samodejno nadgrajevanje (Automatic Updates, na voljo za Windows 2000/XP).

Nekateri od popravkov so dokaj obsežni in njihov prenos po omrežju lahko traja nekaj ur, če uporabljate klicno povezavo na telefonskem omrežju. V tem primeru pokličite Microsoft Slovenija in se pozanimajte o brezplačni zgoščenki s popravki.

3. KORAK: NAMESTITE PROTIVIRUSNI PROGRAM

Nato namestite protivirusni program, ki omogoča samodejno in redno osveževanje seznama virusov s spleta. Oglejte si seznam proizvajalcev protivirusnih programov.

4. KORAK: PREVERITE, ALI SO SE NA VAŠ RAČUNALNIK NASELILI PARAZITI

Preverite, ali so se na vaš računalnik naselili parazitni programi. Programa, ki omogočata odstranjevanje parazitnih komponent staAd-Aware in Spybot Search & Destroy.

Protivirusna zaščita

Osnovna sestavina zaščite računalnika je v sedanjem času tudi protivirusni program.

Spodnji seznam je informativne narave in ne predstavlja spiska vseh obstoječih programov. Za način nakupa in ceno se obrnite na proizvajalca, njegovega zastopnika oziroma prodajalca programa.

Sezna antivirusnih programov

 

Vir: SI-CERT nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost